domingo, 10 de agosto de 2014

La negació de Trias



(Mc 14,66-72 Lc 22,56-62 Jn 18,15-27)
Mentrestant, Pere s'estava assegut a fora, al pati, i se li va acostar una criada que li va dir: "Tu també anaves amb Jesús el   galileu."
Però ell ho va negar davant de tots dient: "No sé de què em parles."
Quan se n'anava cap al portal, una altra el va veure i digué als qui eren allà: "Aquest també anava amb Jesús, el Natzarè."
Però ell ho tornà a negar amb jurament: "No conec aquest home."
Poc temps després, els qui eren allà s'acostaren a Pere i li van dir: "Ben segur que tu ets un d'ells, perquè fins i tot es nota en la teva parla."
Llavors Pere va començar a maleir i a jurar: "No conec aquest home." Tot d'una un gall va cantar,
i Pere es va recordar del que li havia dit Jesús: "Abans que el gall canti, tu m'hauràs negat tres vegades."
I, sortint a fora, plorà amargament.

 


Arran de l'esclat del cas Pujol s'han alçat veus que expressen la seva sorpresa, estupefacció i decepció davant dels fets que assumeix Jordi Pujol en la seva carta i per les notícies que es van filtrant a la premsa fruit de les investigacions que la UDEF ha dut a terme sobre l'entramat familiar. Costa d'assumir aquesta sorpresa i estupefacció atenent a què els rumors i denúncies sobre les presumptes irregularitats en els negocis de la família Pujol sempre han existit tot i l'opacitat i el silenci informatiu que va existir durant els anys del pujolisme i del posterior govern d'Artur Mas.

Si bé podem arribar a admetre que molta gent no fos coneixedora d'aquestes informacions, atenent precisament a la connivència de molts mitjans de comunicació catalans amb el sistema clientelar, el que no es pot acceptar és que determinats responsables polítics que van formar part del pujolisme intentin ara desvincular-se'n, obviant la seva coparticipació.

El cas paradigmàtic el tenim amb en Xavier Trias. Seguint amb les comparacions bíbliques que tant agraden als convergents, es poden trobar semblances entre la seva actitud i la de Pere, negant al que va ser el seu "pare polític" i demanant, inclús, la seva desaparició. En el cas de Trias no només es desvincula dels fets que ara surten a la llum pública (com és evident), sinó que es permet donar advertències i consells a Jordi Pujol, així com avançar quina serà la seva actitud atenent a la seva especial vinculació amb ell ("Conociéndole como le conozco, creo que estas cosas las hará").

Atenent a la important responsabilitat política que, per desgràcia de les classes populars, exerceix actualment en Xavier Trias és especialment rellevant recordar quin paper va tenir en la construcció del pujolisme.

Aquell qui ara està trist i dessolat pels fets que estan sortint a la llum sobre Pujol i els seus fills va ser l'any 1996 conseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya i portaveu del Govern, essent considerat el número 2 del partit. Segons la treballada entrada del seu perfil a wikipedia en Trias treballava "braç a braç" amb l'expresident Pujol. No cal dir que s'acostuma a escollir com a conseller de Presidència aquella persona que té la màxima confiança del president d'un govern.
L'any 2000, es va convertir en l'enviat especial a Madrid de Pujol com a cap de llista de les eleccions al Congrés i, posteriorment, president del grup parlamentari que negociava amb el llavors president José María Aznar. És important recordar en aquest punt la suposada existència d'una carpeta de la família Pujol que els negociadors de Madrid acostumaven a ensenyar als seus interlocutors.


Doncs bé, ara que el pujolisme està començant a presentar-se com el que era : un sistema clientelar i corrupte en benefici d'uns pocs, en cas de confirmar-se les informacions i sospites,  seria molt pertinent preguntar-se quin grau de coneixement va tenir la mà dreta de Jordi Pujol sobre els obscurs negocis del clan Pujol.

¿És creïble pensar que un conseller de Presidència desconeix completament una trama corrupta sustentada en la figura del President de la Generalitat?

¿No llegia Trias les notícies que publicaven alguns mitjans de comunicació en relació a presumptes corrupcions que implicaven directament a la família Pujol?

¿Mai va trontollar la seva fe en el líder davant de la multitud de preguntes i interpel·lacions parlamentàries que des de l'oposició assenyalaven pràctiques, com a mínim, dubtoses?

¿Mai, desde la seva posició privilegiada, va veure res que li fes dubtar o sospitar?

L'esclat del cas Pujol té unes implicacions directes per Xavier Trias atenent al seu important paper al sistema pujolista. Únicament existeixen dues alternatives per valorar aquest paper:

* Realment desconeixia la trama de corrupció i clientelisme del clan Pujol que assenyalen les investigacions policials. En aquest cas és evident que no està capacitat per exercir tasques de responsabilitat politica, ja que un pot preguntar-se: què pot estar passant ara mateix a l'Ajuntament de Barcelona i no saber Xavier Trias?

* En Trias va ser copartícep del pujolisme i de tot el que aquest terme ara coneixem que implica. Aquesta alternativa ens trasllada a una situació en la qual Trias no podria estar ni un dia més com a alcalde de Barcelona.

Sigui com sigui, incompetència o corresponsabilitat, el cas Pujol ens mostra un altre motiu pel qual Barcelona no es mereix tenir com alcalde quatre anys més a Xavier Trias.






No hay comentarios:

Publicar un comentario